U bent hier: Home / Nieuws en activiteiten / Agenda / Gastlezing door Tom Van Acker: Naar 'slimme scholen' met zelfsturende teams

Gastlezing door Tom Van Acker: Naar 'slimme scholen' met zelfsturende teams

Wanneer 23-11-2015
van 14:00 tot 16:00
Waar B422
Voeg agenda-item toe aan kalender vCal
iCal

Naar 'slimme scholen' met zelfsturende teams

Gastlezing door Tom Van Acker

Het onderwijs is vandaag functioneel georganiseerd. We zetten mensen met dezelfde functie samen: de vakleerkrachten, de beleidscoördinatoren, … We geven les in leerjaren en vakken. De meeste functionele organisaties hebben in het verleden mooi werk geleverd en ook vandaag doen sommigen dat nog steeds. In een koekjesfabriek met gestandaardiseerde producten is deze werkwijze nog altijd het meest efficiënt. Maar is onze school een koekjesfabrie

Tijdens deze gastlezing neemt Tom Van Acker je mee in de grote paradigma-shift voor het onderwijs:

  • nieuw paradigma op leren: hoe kinderen voorbereiden op een toekomstige maatschappij die we niet kennen en beroepen die we nog moeten uitvinden?
  • nieuw paradigma op organiseren van werk: hoe omgaan met een VOCA-wereld die steeds wisselende eisen stelt en de toenemende coördinatie- en prestatiedruk?  
  • nieuw paradigma op leiderschap: hoe afstappen van het oude leiderschap met een scheiding tussen denken en doen, en condities creëren waardoor medewerkers kunnen doenken?

Om deze paradigma’s georganiseerd te krijgen, pleit Tom Van Acker voor de ‘slimme school’ waar zelfsturende teams samen verantwoordelijk zijn voor een compleet takenpakket over de vakken en jaren heen.

Praktisch en inschrijven